HO21 utvalget for forskning og innovasjon på mat, ernæring, helse og næringsmiddelområdet

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt HO21-rådet om å etablere et utvalg for forskning og innovasjon på mat, ernæring, helse og næringsmiddelområdet. Utvalget skal gjennomføre en utredning om forskning og innovasjon på mat, ernæring og helse relatert til matvarebransjen/næringsmiddelindustrien. Utredningen skal

  • belyse, synliggjøre og avklare ressurser og utfordringer for samarbeid på feltet på en systematisk måte; og
  • foreslå tiltak for å løse disse utfordringene.

Utvalget består av 13 personer og ledes av et medlem fra HelseOmsorg21- rådet. HO21-utvalget består av følgende medlemmer:

  • Professor/instituttleder Pål Kraft (UiO) (leder av utvalget og medlem av HO21-rådet)
  • Dekan Arnfinn Sundsfjord (UiT) (medlem av HO21-rådet)
  • Fagsjef ernæring og helse Anders Høgberg (Orkla)
  • Professor Birger Svihus (NMBU)
  • Programstyreleder BIONÆR/konserndirektør FoU Eirik Selmer-Olsen (Forskningsrådet/Tine)
  • Fagsjef ernæring Ellen-Margrethe Hovland (Animalia)
  • Seniorrådgiver, førsteamanuensis II Ivar Pettersen (NIBIO, Handelshøyskolen ved NMBU)
  • Forskningssjef Kristin Hollung (Nofima)
  • Forskningssjef Område for smittevern, miljø og helse Helle Margrete Meltzer (FHI)
  • Seniorforsker/Fagansvarlig mattrygghet Mona Torp (Veterinærinstituttet)
  • CEO Ole Petter Nordby (Fremtidsmat)
  • Styremedlem og lege Usman A. Mushtaq (EAT)
  • Forskningsdirektør Livar Frøyland (NIFES)

Oppdragets varighet: 1.1.2017-7.6.2017

Bakgrunn for oppdraget

Regjeringen lanserte høsten 2015 handlingsplanen for oppfølgingen av HelseOmsorg21-strategien. Handlingsplanen viser hvordan regjeringen planlegger å følge opp HelseOmsorg21-strategien på kort og på lang sikt. Under satsingsområde Helse og omsorg som næringspolitisk satsingsområde i handlingsplanen står følgende: "Regjeringa vil leggje til rette for meir heilskap og koordinert samarbeid om forsking, innovasjon og næringsutvikling mellom forskingsmiljøa og matnæringa – innanfor mat, ernæring og helse. Vidare innretning av samarbeidet blir drøfta i næringslivsgruppa på matområdet til helse- og omsorgsministeren og i handlingsplanen for kosthald, som skal utarbeidast i departementa." Dette tiltak er i samsvar med tiltaket i kapittelet  Mat, ernæring og helse i Nærings- og fiskeridepartementets strategi Masterplan for marin forskning (2015): "Legge til rette for mer helhetlig og koordinert innsats for økt kunnskap på fagområdene mat, ernæring og helse gjennom Forskningsrådets ordninger". På bakgrunn av dette vedtok Rådet i sitt møte 12. september 2016 å opprette H021 utvalget for forskning og innovasjon på mat, ernæring, helse og næringsmiddelområdet.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. november 2024, kl. 19.01 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.